Spring naar content

Meer dan een werkplek: een visie op de toekomst van duurzame kantoren

Nieuws
Publicatiedatum: 5 maart 2025

Welke ingrediënten maken een kantoor écht duurzaam en toekomstbestendig? Die vraag stond op 20 februari centraal tijdens de Jong IVBN bijeenkomst – Kantoren van de Toekomst | Flexibiliteit en hout als duurzame bouwstenen – in Het Nieuwe Kantoor (HNK) Amsterdam Sloterdijk van vastgoedbelegger NSI.  

Kantoren van de Toekomst

HNK Amsterdam Sloterdijk biedt een flexibele werkomgeving die meer is dan alleen een werkplek – het is een plek waar je je welkom voelt en waar alle faciliteiten beschikbaar zijn die verschillende manieren van werk stimuleren. Het kantoor is fully serviced en gericht op hospitality. Van interieurdesign, speciale geur- en muziekbelevingen tot diverse ruimtes die je eenvoudig en op basis van behoefte kunt boeken: alles is ontworpen om huurders volledig te ondersteunen, hier staat klanttevredenheid centraal.

 

“Moderne werkgevers begrijpen dat medewerkers meer verwachten dan alleen een bureau.”

 

 Judith Norbart – ten Hoor, directeur IVBN, zegt treffend in haar column in de Financial Investigator p33: “Werkgevers willen inspelen op de veranderende behoeften van hun medewerkers. Zij zoeken niet alleen naar een werkplek, maar naar inspirerende omgevingen met een goede mix van co-working spaces, ontmoetingsruimtes, stiltewerkplekken en overlegzones.”

Duurzaamheid en de Toekomst van HNK

Spreker Robert Sparreboom (Head of HNK) vertelde in zijn presentatie dat het HNK-concept op het vlak van duurzaamheid meer kan beloven dan andere flexibele concepten omdat het concept in eigendom is van NSI. Het meest duurzame voorbeeld is de nieuwste HNK locatie in ontwikkeling: HNK Rotterdam Alexander. Hier wordt een gebouw uit 1981 wordt getransformeerd om de Paris-Proof normen te overtreffen. Het wordt een groen herkenningspunt, met duurzaamheid, hospitality en het welzijn van de huurder als belangrijkste pijlers. De locatie opent naar verwachting eind 2025 haar deuren.

Houtbouw: Is de doorbraak van houtbouw dichtbij?

Hoewel houtbouw in Nederland nog in de kinderschoenen staat, is er een veelbelovende ontwikkeling gaande. Grote investeerders hebben het Houtbouwconvenant ondertekend, en de eerste opleveringen zijn een feit. Houtbouw vraagt om pioniersschap, maar biedt grote kansen in een traditionele vastgoedmarkt. Naast lef van investeerders is ook een robuuste bouwsector nodig: voldoende gespecialiseerde aannemers en vakmensen zijn van essentieel belang om houtbouw op te schalen en een volwaardige marktwerking te creëren.

Sten Karelse (Head of Development) gaf een presentatie over houtbouw als dé duurzame oplossing voor de toekomst. Zo vertelde hij dat met 4.400 m³ hout 2.750 ton CO₂ wordt opgeslagen gedurende de levensduur van een gebouw. Daarnaast bespaart hout als bouwmateriaal 2.250 ton CO₂ die anders zou vrijkomen bij het gebruik van beton en staal. Dit komt overeen met 22.998.800 kilometer rijden in een fossiele middenklasse auto – oftewel 575 keer rond de wereld!

Binnen 20 jaar is duurzaam gekapt hout volledig terug gegroeid, waardoor houtbouw een hernieuwbare en circulaire oplossing biedt. Bovendien stimuleert hergebruik de duurzaamheid nog verder: als een gebouw wordt afgebroken, kan het hout opnieuw worden ingezet voor andere toepassingen – hierin ligt nog een kans voor toekomstige houten gebouwen.

Innovatie en flexibiliteit in houtbouw

Dat houtbouw ontwerpvrijheid en flexibiliteit biedt, lichtte Sten toe aan de hand van Well House – een houten gebouw van 86 meter op de Zuidas in Amsterdam. In het ontwerp is rekening gehouden met een betonnen kern en een volledig houten constructie, omhuld door glas, zodat de bijzondere houten structuur van buitenaf zichtbaar blijft.

Een veelgehoorde mythe is dat hout minder brandveilig zou zijn. Dat werd direct ontkracht: in vergelijking met beton is het brandverloop van hout meer voorspelbaar, wat bijdraagt aan de veiligheid van het gebouw. Daarnaast biedt houtbouw een commercieel voordeel: meer flexibiliteit. Wil een huurder uitbreiden? Met een houten constructie is het veel eenvoudiger om de connectie te maken met een verdieping erboven of eronder.

Plak hier de link uit de adresbalk die u wilt delen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.