Spring naar content

Lente-akkoord Congres 2024: Vertrouw in houtbouw

Nieuws
Publicatiedatum: 29 september 2024

Op 19 juni 2024 kwamen 220 deelnemers bijeen voor het Lente-akkoord congres in theater het Spant! in Bussum. Ronald Huikeshoven, voorzitter van de stuurgroep, deed het welkomstwoord en kondigde het programma aan. Vervolgens maakte Sander Woertman, programmaleider van het Lente-akkoord, het nieuws bekend dat BNA zich heeft aangesloten als nieuwe kernpartner.

BNA

Het grootste houten appartementengebouw in Nederland

Een highlight in het plenaire programma was de presentatie van het houtbouwproject Valckensteyn, gepresenteerd door Stefan Prins (Powerhouse Company) en Robbert Groeneveld (Woonstad Rotterdam). Valckensteyn is een appartementencomplex dat voor 85% uit hout is opgetrokken. De houten wanden en platen komen direct uit de fabriek, waardoor de eerste verdiepingsvloer in slechts 1,5 week is gerealiseerd. Dankzij de CO2-opslagcapaciteit van hout is het gebouw duurzaam. Bovendien is het een interessante vorm van bouwen vanwege de snelheid waarmee een project kan worden voltooid.

Valckensteyn

De business case van houtbouw

Voor de institutionele belegger was het tijdens de sessie ‘De business case van houtbouw‘ interessant om te ontdekken of biobased bouwen uiteindelijk duurder is dan traditioneel bouwen. Dit werd door Djordy van Laar (Alba Concepts) en panelleden Bob van der Zande (MRA), Gerrolt Ooijman (Wonion) en Peter Heuvelink (JaJo) en moderator Simon van der Gaast (IVBN) gepresenteerd aan de hand van een onderzoek naar de bouw- en investeringskosten van biobased bouwen. Hieruit blijkt dat voor eengezinswoningen bouwen met houtskeletbouw elementen uit de fabriek  nu al goedkoper kan zijn. Bij meergezinswoningen geldt ook dat fabriekswoningen een enorm prijsdrukkend effect hebben. De grootste winst zit met name in de snelheid van bouwen. Projecten in hout met 2D-elementen en 3D-modulair kunnen in een kortere tijd gebouwd worden. Het onderzoek toont daarnaast aan dat dat de tijdsbesparing (nog) niet tot uitdrukking komt in de algemene bouwplaatskosten, in de opslagen van de hoofdaannemer en in de bijkomende kosten van de opdrachtgever. Hier is hoogstwaarschijnlijk sprake van het inprijzen van risico’s die voortkomen uit onbekendheid en onervarenheid. Onderzoekers zien wel dat houtbouw in de beleggingswaarde wordt meegeteld. In de CSRD en EU Taxonomie worden bijvoorbeeld nu de CO2-opslag en circulariteit van een gebouw meegewogen. Daarnaast is de DuPa 2.0 (duurzaamheidsparagraaf) voor taxateurs verbeterd door een meer kwantitatieve benadering te hanteren. Voor institutionele beleggers zijn dit interessante punten tijdens het berekenen van een businesscase. De boodschap luidde dan ook: ‘Vooruitkijkende taxateurs, ga houtbouw zien als een kans! Vertrouw in houtbouw.’

Lente-akkoord houtbouw

Lente-akkoord 2.0

Het Lente-akkoord congres is hét event voor marktpartijen, corporaties en beleidsmakers die bezig zijn met duurzaam bouwen. Met presentaties en gesprekken over houtbouw, installatie-arm bouwen, betaalbaar circulair, MPG in de praktijk, losmaakbaar bouwen, CO2-reductie in projecten en nog veel meer.

Ga naar Lente-akkoord 2.0
Plak hier de link uit de adresbalk die u wilt delen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.