Spring naar content

IVBN doet oproep tot samenwerking in aanpak van klimaatadaptatie

Nieuws
Publicatiedatum: 27 januari 2025

Foto header: Milan Hofmans

Op vrijdag 24 januari organiseerde IVBN in samenwerking met a.s.r. real estate een werkbezoek aan het project Wonderwoods te Utrecht voor de ministeries van IenW, VRO en Financiën. Het werkbezoek stond in het teken van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. IVBN heeft tijdens het bezoek aandacht gevraagd voor de noodzakelijke samenwerking tussen (lokale) overheden en vastgoedeigenaren, het actief sturen op duurzaamheidsambities en de verdeling van kosten en baten van klimaatadaptieve maatregelen (op lange termijn) voor alle betrokken stakeholders.

Klimaatadaptief bouwen

Door de gevolgen van klimaatverandering krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval en overstromingen, maar ook warme en droge zomers. Door de CO2-uitstoot van vastgoed te verminderen dragen de leden van IVBN actief bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Om een vermindering van CO2-uitstoot te realiseren worden er klimaatadaptieve maatregelen genomen op zowel gebouwniveau als gebiedsniveau.

De ministeries IenW en VRO en Financiën werken aan de ‘Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Dit is één van instrumenten die voortkomt uit de Nationale aanpak Klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Eind 2024 heeft het ministerie aangegeven dat de Maatlat eerst concreet moet worden gemaakt op een aantal onderdelen en dat de gevolgen van klimaatverandering beter in kaart moet worden gebracht voordat de Maatlat eventueel juridisch geborgd kan worden.

Een andere ontwikkeling is het borgen van klimaatbestendig bouwen en inrichten en  beheren in afspraken, beleid en in wet- en regelgeving. Voor deze borging is een verkenning uitgewerkt met een aantal varianten die verschillen in doelmatigheid, doeltreffendheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

Framework for Climate Adaptive Buildings

Leden van IVBN brengen de klimaatrisico’s van gebouwen in hun portefeuilles in kaart. Dit gebeurt op basis van het ‘Framework for Climate Adaptive Buildings’, een framework dat door DGBC in samenwerking met stakeholders is opgezet. Met dit framework is een eenduidige methodiek ontwikkeld voor het vaststellen van fysieke klimaatrisico’s op gebouwniveau. Op basis van analyses worden adaptatieplannen opgesteld, die concrete maatregelen bevatten om klimaatrisico’s te verminderen. Denk hierbij aan het implementeren van waterafvoersystemen, het verbeteren van ventilatie- en koelsystemen en aan aanpassingen aan de gebouwschil om in te spelen op periodes van regenval of droogte.

 

Waterafvoersystemen en de gebouwschil

Tijdens het werkbezoek liet a.s.r. real estate zien hoe in het project Wonderwoods, een zo genoemd ‘mixed use gebouw’ bestaande uit woningen en kantoren, een overschot aan regenwater wordt opgevangen met behulp van een ‘bufferlaag’, een lager gelegen dakpark en een waterbassin. Het planten van 1 hectare verticaal bos zorg voor vermindering van hittestress, maar draagt ook bij aan het opvangen van fijnstof en het herstel van de biodiversiteit. Wonderwoods is een goed voorbeeld van klimaatadaptieve nieuwbouw die mede door de actieve inzet van de gemeente Utrecht tot stand is gekomen.

Samenwerking cruciaal

De rol van de (lokale) overheid is belangrijk als het gaat om een klimaatadaptieve bouwen in een bestaande stad. De grootste opgave ligt in de samenwerking tussen de gemeente en de gebouweigenaar. Een goede samenwerking is cruciaal om meer impact te kunnen maken. Naast de gebouwmaatregelen die een vastgoedeigenaar kan nemen, kan een gemeente immers maatregelen nemen op gebiedsniveau, waarbij de baten meestal meer doelen dienen en een groter bereik hebben.

René Vrugt, Directeur Bodem, Ruimte en Klimaatadaptatie ministerie IenW: “Klimaatadaptief bouwen is een combinatie van een duurzaam gebouw dat is ingepast in het gebied eromheen. Het gaat in dit voorbeeld om het bouwen voor de lange termijn in hoogstedelijk gebied. Dit project is in 2017 gestart in goede samenwerking met de gemeente, waarbij het groen langjarig wordt beheerd door een hovenier, de Koninklijke Ginkel Groep, die van meet af aan betrokken is geweest. Een goed voorbeeld hoe klimaatadaptief bouwen in de praktijk kan.

Gebouw: Wonderwoods is een ontwikkeling van G&S& en in eigendom van a.s.r. real estate.

 

Plak hier de link uit de adresbalk die u wilt delen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.