Spring naar content

Woonbranche overhandigt actieplan woningveiligheid aan minister de Jonge

Pers
Publicatiedatum: 13 juni 2023

Tijdens zijn bezoek aan de vastgoedbeurs Provada in de RAI ontving woonminister Hugo de Jonge het Actieplan Woonveiligheid uit handen van IVBN-voorzitter Gertjan van der Baan, namens de brancheorganisaties van woningcorporaties, institutionele en particuliere woningeigenaren en bouw-, verhuur- en consumentenorganisaties.

De woonbranche vindt ‘veilig wonen’ een uitermate belangrijk thema. In wetgeving is al een aantal afspraken vastgelegd om woningen zo veilig mogelijk te maken, zoals de verplichting om in elke woning een rookmelder aan te brengen. Veel andere afspraken, die de woonveiligheid van huurders kunnen bevorderen, zijn niet of nog niet wettelijk vastgelegd, zoals het verwijderen van loden leidingen, het vervangen van enkelglas door dubbelglas en/of het aanbrengen van doorvalbeveiliging.

Actieplan Woonveiligheid

Voor de laatste onderwerpen maken vrienden en familie van Seb Waterreus, die op 11 mei 2021 door een enkelglasraam viel en overleed, zich ook sterk. Met hun initiatief “Hoe veilig woon jij eigenlijk?” scharen zij zich ook achter het Actieplan. Uiterlijk vijf jaar na het overlijden van Seb moeten alle woningen aan de veiligheidseisen uit het actieplan voldoen.

Het initiatief voor het voor het Actieplan Woonveiligheid is genomen door Bouwend Nederland en Vesteda en wordt onderschreven door Aedes, IVBN, Sociëteit Vastgoed, Vastgoed Belang, VGM NL, !WOON en Woonbond.

Bekijk het Actieplan Woonveiligheid
Plak hier de link uit de adresbalk die u wilt delen