Spring naar content

Terugblik Dag van de Volkshuisvesting

Nieuws
Publicatiedatum: 29 november 2023

Voor een zaal met 1650 betrokkenen trapte Minister de Jonge de eerste editie van Dag van de Volkshuisvesting af. Na de aftrap volgde de talkshow waarin diverse specialisten aan het woord kwamen over de thema’s: woningbouw, verduurzaming, betaalbaarheid en leefbaarheid en veiligheid. Gertjan van der Baan zat aan tafel en beantwoordde vragen over het thema betaalbaarheid. Hij benadrukte het standpunt stimuleren in plaats van reguleren en ook dat elke woning leidt tot een betere betaalbaarheid.

Tijdens de aftrap reageerde Minister de Jonge ook kort op de uitspraak van de Raad van State: “De Raad van State heeft enkele zorgen geuit over het wetsvoorstel. Deze zorgen zijn goed op te lossen. We gaan ermee aan de slag. Met de nieuwbouwopslag zorgen we ervoor dat het rendabel blijft om nieuwe middenhuurwoningen te bouwen. Begin januari zullen we de wet naar de Kamer sturen.

In de middag was er voldoende ruimte om deel te nemen aan verschillende inspiratiesessies. Tijdens de drukbezochte sessie ‘Hoe financieren we de bouwopgave in de middenhuur‘ gaven Mascha Hendrickx en Rob Rotscheid (voorzitter WSW) antwoord op vraagstukken over de financiering van de aankomende woningbouw. Met een bedrag van 360 miljard euro en 900.000 woningen willen professionele vastgoedbeleggers tot 2030 50.000 duurzame middenhuurwoningen bouwen in Nederland, wat een belangrijke bijdrage zal leveren aan de ongeveer 350.000 huurwoningen die tegen die tijd gerealiseerd moeten zijn.

Tijdens de sessie ‘Woonketen in beweging door passende woningen voor ouderen‘ werd besproken hoe nieuwbouw voor ouderen kan zorgen voor doorstroming op de woningmarkt. Er werd ook gesproken over de belangrijkste wensen van ouderen met betrekking tot een woning om te kunnen verhuizen, waaronder ontmoetingsmogelijkheden, ontzorging, betaalbaarheid, woonkameroppervlakte, vertrouwde omgeving en buitenruimte. In deze sessie werden verschillende perspectieven gepresenteerd, waaronder die van het CBS vanuit het perspectief van de verhuisketen, Holikiday als ontwikkelaar en bouwer van kleinschalige woon-zorgcomplexen en Aedifica/Amvest als aanbieders van duurzame vastgoedconcepten voor ouderen met een zorgvraag.

We kijken terug op een geslaagd evenement waar we een goed podium hebben gekregen om het standpunt van professionele vastgoedbeleggers uit te dragen.

Bekijk de aftermovie
Plak hier de link uit de adresbalk die u wilt delen