24. Voorburg, 15 december 2004 (zie ook 2004.22)

Huurontploffing en huursprongen onzin

IVBN tijdens ronde tafelgesprekken vandaag in de Tweede Kamer

Tegenstanders van het nieuwe huurbeleid maken de huurders bewust bang en ongerust over de gevolgen van de liberalisering van 650.000 huurwoningen in 2010. Deze groep woningen, maar ook de meer dan 2,3 miljoen gereguleerde huurwoningen maken echter een zeer gematigde huurontwikkeling door, zeker in vergelijking met voortzetting van het huidige huurbeleid. Er wordt een “huurontploffing” in de komende jaren voorspeld en in 2010 mogelijk zelfs een verdubbeling van de dan vrij te geven huren van de dan te liberaliseren huurwoningen. IVBN noemt dat onzin en zelfs volksverlakkerij. IVBN is van mening dat de liberalisatieplannen volledig tot uitvoering moeten worden gebracht, juist en vooral in de gespannen woningmarkten, omdat dáár de noodzaak om meer marktwerking in te voeren het grootst is.

De werkelijkheid is namelijk dat een te liberaliseren woning een extra huurstijging ten opzichte van de gereguleerde markt kan krijgen van maximaal 3,3% over vijf jaar. Dus gemiddeld per jaar slechts 0,66%!
Verder is volgens IVBN erg belangrijk dat deze huurstijging lang niet bij alle te liberaliseren huurwoningen daadwerkelijk gerealiseerd zal worden. Grote delen van de huurwoningenvoorraad in het oosten en noorden van het land zijn, ook al zijn ze niet-geliberaliseerd, al op een marktgericht niveau aangekomen. Liberalisatie heeft op die huurprijzen nauwelijks effect. In de gespannen woningmarkten, met name in de grote steden inde Randstad, zullen in bepaalde wijken en buurten de betere en populaire huurwoningen wél die wat hogere huurstijging kunnen doormaken. Dit omdat daar zowel de prijs-kwaliteitverhouding enorm uit balans is, als de afstand tot meer marktgerichte prijzen heel erg groot. Huurders van die woningen hebben jarenlang veel te weinig huur betaald voor de kwaliteit en de gewildheid van hun woning en dat wordt de komende jaren dus heel langzaam rechtgetrokken.
Een derde reden waarom de ongerustheid van de huurders onterecht is, vormt het beleid van woningcorporaties, waarvan er veel aankondigen een (zeer) gematigd huurbeleid te blijven voeren.

Huursprongen
De tegenstanders van het nieuwe huurbeleid schetsen bij het vrijgeven van de huren van de 650.000 te liberaliseren huurwoningen in 2010 enorme “huursprongen”, die dan in één keer gerealiseerd zullen worden, met mogelijk zelfs een verdubbeling van de huren als gevolg. Volgens de woningbeleggers, verenigd in IVBN, zal dat bij zittende huurders niet gebeuren, omdat dat maatschappelijk niet aanvaardbaar is en markttechnisch gewoon niet mogelijk. Huren van te liberaliseren huurwoningen die in 2010 nog niet op een marktgericht niveau zijn, zullen dan opnieuw met boveninflatoire huurstijgingen geleidelijk naar dat niveau worden gebracht.

Verplichte controle verhuurders op illegale bewoning en onderverhuur symptoombestrijding
Directeur Van Blokland: “De gisteren in de Kamer aanvaarde moties, waarin verhuurders zelfs verplicht worden om te gaan controleren op illegale bewoning en onderverhuur beschouw ik als symptoombestrijding door de politiek. Beter is het dan ook meteen de oorzaak van de illegale bewoning en de onderverhuur weg te nemen. En die oorzaak is dat de huren zo enorm afwijken van het marktgerichte niveau.”


Noot voor de redactie: Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: drs. F.J.W. van Blokland, directeur IVBN tel. 070-3000371 (werk); 06 54 25 24 15 (mobiel) IVBN staat voor de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland. IVBN behartigt de gezamenlijke belangen van grote pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, (vastgoed-) vermogensbeheerders en (al dan niet beursgenoteerde) vastgoedfondsen. De 32 leden hebben voor circa 45 miljard euro aan Nederlands onroerend goed in bezit. De bij de IVBN aangesloten vastgoedorganisaties beleggen in woningen, kantoren, winkels en bedrijfsruimten. Zij verhuren 163.000 woningen in het midden- en hogere segment en vervullen darmee een specifieke rol op de stedelijke huurmarkt.


Terug